RSI is een verzamelnaam voor spier- en gewrichtsklachten aan handen, polsen, armen, schouders, en/of nek. Het is de afkorting van Repetitive Strain Injury. Dat betekent een blessure door een herhaalde belasting. Doordat je dezelfde beweging steeds herhaalt ontstaat er een continue spierspanning.
Het zwaar belasten van bepaalde lichaamsdelen door vanuit een statische positie alsmaar dezelfde repeterende beweging te maken, verhoogt de kans op RSI.
Hoe meer uren per dag men met repeterende bewegingen werkt, hoe groter de kans op klachten.
Hoe minder men het lichaam tussendoor de kans geeft even te ontspannen en iets anders te doen, hoe groter de kans op RSI. Neem ten minste elk uur een korte pauze.
Een hoge prestatiedrang kan leiden tot lange werkdagen, onvoldoende pauzes en geestelijke en lichamelijke stress. Als het lichaam (de spieren) voortdurend onder spanning staat, neemt de kans op RSI toe.
Gebrek aan autonomie en collegialiteit werkt lichamelijke en geestelijke spanning in de hand en wordt vaak genoemd als risicofactor voor RSI.
Verkeerd (opgesteld) meubilair, slecht afgestelde apparatuur en een te koude werkruimte vormen een nodige zware belasting voor onderdelen van het lichaam en verhogen de kans op RSI.
RSI kan in principe overal ontstaan, dus niet alleen op het werk.
Tintelende, gevoelige of vermoeide handen, polsen, armen, nek of schouders. De nog draaglijke klachten treden op tijdens of vlak na het werk en verdwijnen vaak na normale rustperioden. Bij het nemen van maatregelen kunnen ze volledig verdwijnen.
De pijn (van licht tintelend tot brandend) in handen, polsen, armen, nek of schouders heeft geen relatie meer met bepaalde handelingen, maar treedt op bij allerlei activiteiten. De klachten verdwijnen ook niet meer door normale rustperioden. Soms is er ook sprake van krachtverlies. Voor de behandeling moet de hulp van een arts worden ingeroepen.
De vaak heftige pijn verdwijnt niet meer. Men kan er zelfs ’s nachts in bed last van hebben. Het maakt werken met de gekwetste lichaamsdelen praktisch onmogelijk. Door krachtverlies kan zelfs het oppakken van een koffiekopje onmogelijk zijn. Een langdurige en bij voorkeur multidisciplinaire behandeling is vereist om in deze vergevorderde RSI-fase nog van de klachten af te kunnen komen. Rust is nodig, maar ook verbetering van de conditie.
In driekwart van de gevallen zijn de klachten niet duidelijk aantoonbaar.
Probeer het werk zo in te richten dat de monotonie en repeterende bewegingen beperkt blijven. Zorg voor een afwisseling van taken en handelingen zodat telkens andere eisen aan het lichaam worden gesteld. Ga niet thuis (bijvoorbeeld achter de computer) dezelfde zwaarbelaste lichaamsdelen nog verder belasten.
Goed (opgesteld) meubilair en (afgesteld) gereedschap kunnen veel RSI-schade voorkomen. Bepaal zelf wat lekker zit en werkt. Zorg dat de werkruimte goed geventileerd wordt en niet te koud is (bij benauwdheid en kou spannen de spieren zich).
Hou de werktijd en werkdruk in de hand zodat er genoeg tijd overblijft om geestelijk en lichamelijk te ontspannen. Zorg ook tijdens het werk voor ontspanning door minstens ieder uur even te pauzeren en niet tijdens de lunch te werken. Wie veel zit, moet af en toe eens gaan lopen.
Probeer spanning en frustraties te vermijden, want lichamelijke en geestelijke stress verhogen het risico op RSI.
Door veel te bewegen en te sporten wordt de belastbaarheid van het spierstelsel vergroot en is de kans op schade door RSI kleiner.
Pijn is een nuttig signaal van het lichaam dat het niet goed gaat met een bepaald onderdeel en dat rust en herstel daarom gewenst zijn. Wie die pijnsignalen negeert, maakt dat onderdeel uiteindelijk kapot. Dat kan bij RSI vrij snel gebeuren.
Een multidisciplinair aanpak van RSI (arts, fysiotherapeut, ergonoom en psycholoog) levert op de lange termijn de beste resultaten op. Verspil geen geld en tijd aan de alternatieve geneeswijzen. Er is geen enkel bewijs dat acupunctuur en dergelijke RSI kunnen genezen.
RSI hoeft geen reden te zijn om helemaal op non-actief te gaan.
Bron: Ministerie van SZW (Sociale Zaken en Werkgelegenheid
Wil je persoonlijk advies over onze diensten of opleidingen?
Je gegevens zijn veilig bij ons!
Postbus 192
3850 AD Ermelo