Kennisbank

Meerwaarde van een bevlogen preventiemedewerker

Inhoud

Meerwaarde van een bevlogen preventiemedewerker

De meerwaarde van een bevlogen preventiemedewerker gaat verder dan traditionele arbozorg als het signaleren van risico’s de opvolging van acties en het voorkomen van ongevallen.

Preventiemedewerkers 2.0 zijn herkenbaar door hun bevlogenheid en zijn vitaal, bruisen van energie op het werk, voelen zich sterk, fit, onvermoeibaar en beschikken over mentale veerkracht en doorzettingsvermogen. Bijna beangstigend want ze gaan helemaal op in hun werk en kunnen zich moeilijk los maken van hun missie waarbij de tijd lijkt stil te staan.

Bevlogen preventiemedewerkers zijn dè ambassadeurs van de veilige en gezonde werkplek. Ze ondersteunen collega’s belangeloos bij toenemende werkdruk, leggen de vinger op de zere plek en maken onduidelijkheden op de werkvloer bespreekbaar.

Hoe veilig mag het zijn binnen jouw bedrijf? Zijn de huisregels en het arbobeleid duidelijk en werkbaar voor iedereen?
Is er sprake van een open cultuur waar iedereen zich veilig genoeg voelt en beamen dat ze op de juiste plek te zitten?

De Arbo wet- en regelgeving is in de basis gericht op gezond en veilig werk. Dit zijn vooral doelvoorschriften zonder duidelijke spelregels. Het is voor werkgevers dan ook vaak een uitdaging om hier structureel vorm aan te geven. Wat voor mooie en ingewikkelde producten of diensten het bedrijf kan maken, medewerkers zijn het meest kostbare maar gelijk kwetsbaarste onderdeel van de organisatie. Het selecteren en aanstellen van een geschikte preventiemedewerker is daarbij van cruciaal belang. Het heeft namelijk direct invloed op het verdienmodel van een goede RI&E.

De werkwijze van bevlogen preventiemedewerkers is gebaseerd op het bevorderen van veiligheidsgedrag door een positieve benadering en beperkt zich niet tot bepaalde risicogroepen. Iedere werknemer heeft baat bij deze positieve, op groei, verbetering en ontwikkeling gerichte benadering.

Arbo Select is een adviesbureau èn kweekvijver voor bevlogen preventiemedewerkers.

Starters

Voor startende of minder ervaren preventiemedewerkers is er de degelijke driedaagse praktijkopleiding voor preventiemedewerker. Hiermee wordt je klaargestoomd voor de belangrijke taken van preventiemedewerker. De theorie is praktisch en direct inzetbaar binnen jouw organisatie.

Gevorderden

Na ervaring in het veld op te hebben gedaan is er voor preventiemedewerkers die het verschil willen maken de H.A.T. methode de opstap naar ‘preventiemedewerker 2.0’. Gedurende drie dagen leer je deze methode ontdekken en toepassen. Veel oefenen in een veilige omgeving zal zorgen dat je staat te trappelen om het geleerde toe te gaan passen binnen je eigen organisatie.De H.A.T. methode maakt van ‘goede’ preventiemedewerkers ‘bevlogen preventiemedewerkers’!

Samen kunnen we iedere werkplek veiliger maken!

 

Neem contact op!

Wil je persoonlijk advies over onze diensten of opleidingen?