Kennisbank

Emotionele hulpvragen over rouw en verlies

Er kunnen van allerlei vragen door je heen gaan als je met een verlies te maken hebt of iemand in je omgeving dat heeft.

Inhoud

Vragen over rouw en verlies

 

Ik voel me opgelucht sinds het verlies, is dat normaal?

Velen krijgen in de tijd na een verlies te maken met een vreemd en onverwacht gevoel. Namelijk een gevoel van opluchting en dat vormt een sterk contrast met het allesoverheersende (slechte) gevoel. Het eindeloze lijden waar je een eind aan wilde zien en daarom ben je óók enigszins opgelucht dat diegene is overleden of dat je nu thuis zit zonder werk. De opluchting is meestal evenredig aan de hevigheid en de duur van het lijden.

 

Ik ben zo ontzettend boos door het verlies, is dat normaal?

Mensen ervaren een heel scala aan emoties na een verlies, van onverschilligheid tot onrust of kwaadheid tot verdriet om alles. We kunnen ons het ene moment prettig voelen en het volgende moment, zonder enige waarschuwing, het gevoel hebben dat we kapot zijn en dat het nooit meer goed komt.

 

Waarom heb ik last van een schuld/spijt gevoel sinds het verlies?

We kunnen spijt hebben van wat we niet gedaan hebben of niet gezegd hebben. We denken steeds aan dingen die we graag gezegd zouden hebben en aan dingen die we liever niet gezegd zouden hebben. We zijn allemaal mensen. Er zijn maar weinig mensen die kunnen zeggen dat ze nergens spijt van hebben. Spijt hoort bij een verlies. Het leven, de goede momenten zijn meestal korter dan we hadden gehoopt en we zijn vaak niet voorbereid op een verlies. Het is dus heel gewoon dat je het gevoel hebt dat er van alles niet is afgemaakt of het anders had kunnen doen.

Het is belangrijk om te onthouden dat schuldgevoelens vaak irrationeel zijn en voortkomen uit onze behoefte om grip te krijgen op de situatie. Het is essentieel om jezelf niet te hard te veroordelen en te erkennen dat niemand perfect is.

Hoe kun je omgaan met schuldgevoelens?

  1.  Sta jezelf toe om je schuldig te voelen en accepteer deze emotie als onderdeel van het rouwproces.
  2. Deel je gevoelens van schuld met iemand die je vertrouwt, zoals een vriend, familielid of therapeut. Het uiten van deze emoties kan opluchting bieden.
  3. Probeer jezelf te vergeven voor eventuele fouten die je denkt te hebben gemaakt. Vergeving is een krachtig middel om los te laten en door te gaan.

 

Waarom voel ik me zo verward sinds mijn verlies?

Verlies kan leiden tot gevoelens van verwarring en desoriëntatie. Het leven lijkt plotseling onzeker en chaotisch, waardoor het moeilijk kan zijn om helder na te denken of beslissingen te nemen.

Het is normaal om in een staat van verwarring te verkeren na een groot verlies. Het maakt deel uit van het aanpassingsproces aan de nieuwe realiteit.

Hoe kun je omgaan met verwarring?

  1. Sta toe dat je in de war bent en gun jezelf de tijd om hierdoor heen te navigeren.
  2. Probeer wat structuur aan te brengen in je dagelijkse routine door kleine doelen vast te stellen of activiteiten in te plannen.
  3. Als de verwarring aanhoudt of ernstige vormen aanneemt, aarzel dan niet om professionele hulp te zoeken.

 

Moet ik per se iets met mijn verlies?

Er zijn geen regels over hoe je met je verlies om moet gaan of dat je hulp moet vragen. Iedereen reageert anders op een verlies en het is daarom goed om naar jezelf te luisteren.

Het zou kunnen dat je je verhaal graag met iemand delen wilt. Je verhaal van de (traumatische) gebeurtenis vertellen maakt deel uit van het helingsproces. Dit kan met mensen uit je (nabije) omgeving of met een coach. Een coach luistert naar je en helpt je te ontdekken wat jij zelf kunt doen. Huilen is ook een van de vele manieren waarop we ons verlies voelen/de vrije loop laten, een ingebouwd genezingsmechanisme in ons lichaam.

 

Hoe ga ik het gesprek aan met iemand die iets of iemand is verloren?

Je wilt graag een veilige haven voor iemand bieden.

  1. “Goede” vragen hebben geen oordeel of verwijt in zich. Goede vragen nodigen uit om te vertellen en stoten de ander niet af.
  2. Let op of je een vraag met een werkwoord begint. Vaak is het zo dat een vraag die met een werkwoord begint eigenlijk een mening is die is verkapt.
  3. Probeer ‘waarom’-vragen zo veel mogelijk te vermijden. Dat soort vragen dragen soms een (onbedoeld) verwijt in zich, waardoor ze bij de ander als een beschuldiging kunnen overkomen.

Voorbeeld vragen die je kan stellen:

  • Wat betekent dat voor jou?
  • Hoe ben je tot het besluit gekomen?
  • Kun je me daar meer over vertellen?

Tot slot, als je doorvraagt maak je meer los bij de ander en het geeft aan dat je luistert naar wat diegene vertelt. Als iemand iets heftigs vertelt mag er een stilte vallen en het is oké als je even niet weet wat je moet zeggen (benoem dat dan ook). Wees niet bang. Laat van je horen, luister naar de verhalen en laat ook op langere termijn nog merken dat je er voor iemand bent.

 

Kijk voor meer informatie over rouw en verlies bij artikel ‘rouw en verlies algemeen’ in de kennisbank of ga naar https://www.rouwenverliescoach.nl/

Neem contact op!

Wil je persoonlijk advies over onze diensten of opleidingen?